Birgitan hetkipalveluksesta eli Sisarten lauluista
Hetkipalvelus koostuu kahdeksasta rukoushetkestä, jotka muodostavat luostarin arjen perustan, ja jolloin kokoonnutaan tiettyinä ajankohtina kuulemaan sanaa, rukoilemaan ja laulamaan ylistystä. Birgittalaisluostarissa munkkien jumalanpalvelusta seurasi välittömästi nunnien juhlallinen Maria-painotteinen jumalanpalvelus. Päivittäiset rukoushetket aloitti aamuyön matutinum ja päättyivät illalla completoriumiin. Tarkat kellonajat saattoivat vaihdella luostarista toiseen ja vuodenajan mukaan.
Psalmeilla on keskeinen rooli hetkipalveluksessa, ja kaikki 150 psalmia lauletaan läpi viikoittain – näin myös birgittalaisessa hetkipalveluksessa. Kullakin viikonpäivällä on määrätty aihepiiri Cantus sororumissa, ja lukukappaleet sekä laulut toistuvat saman kaavan mukaan joka viikko riippumatta kirkkovuoden juhlapyhistä.
Liturgiassa koko pelastushistoria esitellään järjestelmällisesti Neitsyt Marian näkökulmasta. Viikon aluksi tutkitaan Mariaa, jota ei vielä ole luotu, suhteessa luomattomaan maailmaan sekä Kolminaisuuteen, enkeleihin ja Vanhan testamentin profeettoihin ja patriarkkoihin. Keskiviikosta lähtien kuljetaan Marian mukana verraten häntä aamuruskoon ja tähteen, joka synnyttäisi Kristus-auringon. Viikon lopulla käsitellään Kristuksen kärsimystä ja äidin myötätuntoa ennen kuin Kristus astuu taivaaseen ja Mariakin otetaan sinne. Tässä yksinkertainen esitys:
Cantus sororumissa vastaan tulee monenlaisia lauluja monine nimityksineen, kullakin tarkoituksensa hetkipalveluksessa.
Birgitta laati tarkat ohjeet – Birgitan laulupeilin – kuinka Jumalan ylistykseksi tuli laulaa. Ohjeet olivat erityisesti nunnille. Hän kirjoitti:
Älköön laulu olko velttoa, heikkoa älköönkä huolimatonta, vaan jaloa, vakavaa ja yhtenäistä ja toteutettu kaikessa nöyryydessä.
Sekä:
Sielu ei nimittäin ole syyllisyydestä vapaa, jos laulaja iloitsee enemmän nuoteista kuin asiasta jota laulaa, ja on täysin vastenmielistä Jumalan silmissä, jos ääni kohoaa enemmän kuulijoiden kuin Jumalan tähden.
Joka aamu alkaa invitatoriumilla ja psalmilla 95 (Ps. 94 Biblia Vulgatassa): Venite exultemus Domino, suomeksi ”Nyt iloiten laulakaa Herralle”.
Yleissilmäykseksi siitä, miltä luostarin päiväohjelma saattoi näyttää, esitetään alla ensimmäisen päivän (Dominica, sunnuntai) hetkipalveluksen sisältö.
Nocturnumissa luettiin tai resitoitiin joka aamu kolme 21:sta Enkelisaarnan lukukappaleesta. Vastausmusiikkina laulettiin suuria responsorioita (responsorium prolixum). Useat sunnuntain lauluista ovat saatavilla sivustolla, muutamat ruotsiksi sovitettunakin. Ennen lauluja ja niiden väleissä tuli pieniä lukukappaleita, siunauksia, uskontunnustuksia, vuorolauluja sekä ylistyslauluja.
Ad matutinum:
Ad nocturnum:
Ad laudes:
Ad primam:
Ad tertiam, ad sextam, ad nonam:
Antifoneja, psalmeja ja pieniä responsorioita kuten primassa.
Ad vesperas:
Ad completorium:
Lundén,Tryggve 1976a. Den heliga Birgitta och den helige Petrus av Skänninge Officium parvum beate Marie Virginis. Vår Frus tidegärd I. Acta Universitatis Upsaliensis, Studia Historico-Ecclesiastica Upsaliensia 27–28.
Vuori, Hilkka-Liisa 2012. Heliga Birgitta – Europas skyddshelgon, Päivi Setälä & Eva Ahl-Waris (toim.). Alkup. Pyhä Birgitta – Euroopan suojeluspyhimys, Otava 2003, Tukholma: Societas Sanctae Birgittae.
Vuori, Hilkka-Liisa (toim.). 2015. Cantus Sororum, Helsinki: Vox Silentii ry. and the Catholic Information Centre, Catholic Church in Finland.
NE-sanakirja: Matutin.
Wikipedia, Wiktionary: invitatorium, antifoni, hymn, benedicamus Domino, Magnificat.